Przejdź do głównej zawartości
Maliny pod chmurką
Składniki:
Ciasto:
• 100 g masła
• 50 g cukru pudru
• cukier waniliowy
• 4 żółtka
• 150 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka:
• 500 g malin mrożonych lub świeżych
• 2 galaretki malinowe
Krem: • 500 ml śmietanki 30 % (schłodzonej)
• 250 g serka mascarpone
• 3-4 łyżki cukru pudru
• cukier waniliowy
Beza: • 5 białek
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• płatki migdałowe do posypania
Sposób wykonania:
Ciasto:
Masło napowietrzyć, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do masy i utrzeć mikserem na jednolitą konsystencję. Następnie ciasto przełożyć na blaszkę i piec 30-45 minut w 180°C do złotego koloru.
Beza:
Białka ubijać, gdy się spiętrzą dodawać partiami cukier i ubijać dalej. Gdy piana będzie lśniąca dodawać mąkę ziemniaczaną i wymieszać mikserem. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować ołówkiem kształt blachy i wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi.Piec ok. 1,5 godziny. Na początku w temp. 120°C, jak się lekko zrumieni obniżyć do 100°C z termoobiegiem.
Galaretka:
2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Następnie dodać zamrożone maliny, wymieszać i odstawić galaretkę do wystygnięcia (można włożyć do lodówki jeśli dodajemy świeże maliny, galaretkę najpierw należy przestudzić). Gdy zacznie tężeć wylać galaretkę na upieczone i ostudzone ciasto.
Przekładanie ciasta Blachę wyłożyć folią streczową, na spód włożyć upieczone ciasto, wylać tężejącą galaretkę z malinami, schłodzić. Jak stężeje, wyłożyć schłodzony krem i na wierzch położyć bezę.Udanych wypieków i smacznego :)
Pychota!
OdpowiedzUsuńI
Uwibiam ciasta z owocami i galaretką, a to zapowiada się mega pysznie :) z chęcią wypróbuję!
Dziękuje 😘
Usuńbardzo lubię takie lekkie ciasta! <3
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie ale powiększ zdjęcie ;)
OdpowiedzUsuńblogyoutube