Maliny pod chmurką

Składniki:
Ciasto:

100 g masła

50 g cukru pudru

cukier waniliowy

4 żółtka

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Galaretka:

500 g malin mrożonych lub świeżych 

2 galaretki malinowe 

Krem: 500 ml śmietanki 30 % (schłodzonej)

250 g serka mascarpone

3-4 łyżki cukru pudru

cukier waniliowy

Beza: 5 białek 

3/4 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

płatki migdałowe do posypania 

Sposób wykonania:

Ciasto:

Masło napowietrzyć, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do masy i utrzeć mikserem na jednolitą konsystencję. Następnie ciasto przełożyć na blaszkę i piec 30-45 minut w 180°C do złotego koloru. 

Beza:

Białka ubijać, gdy się spiętrzą dodawać partiami cukier i ubijać dalej. Gdy piana będzie lśniąca dodawać mąkę ziemniaczaną i wymieszać mikserem. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować ołówkiem kształt blachy i wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi.Piec ok. 1,5 godziny. Na początku w temp. 120°C, jak się lekko zrumieni obniżyć do 100°C z termoobiegiem.  

Galaretka:

 2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Następnie dodać zamrożone maliny, wymieszać i odstawić galaretkę do wystygnięcia (można włożyć do lodówki jeśli dodajemy świeże maliny, galaretkę najpierw należy przestudzić). Gdy zacznie tężeć wylać galaretkę na upieczone i ostudzone ciasto. 

Przekładanie ciasta Blachę wyłożyć folią streczową, na spód włożyć upieczone ciasto, wylać tężejącą galaretkę z malinami, schłodzić. Jak stężeje, wyłożyć schłodzony krem i na wierzch położyć bezę.Udanych wypieków i smacznego :)

Komentarze

  1. Pychota!
    I
    Uwibiam ciasta z owocami i galaretką, a to zapowiada się mega pysznie :) z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie lekkie ciasta! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę apetycznie ale powiększ zdjęcie ;)

    blogyoutube

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty