Bułeczki drożdżowe z masą serową

Bułeczki drożdżowe z masą serową
Składniki
Ciasto:
·         800 g mąki typu 500/550
·         80 g drożdży
·         200 ml mleka
·         100 cukru kryształu
·         4 jaja
·         100 g margaryny
·         szczypta soli
Ciasto:
·         250 g sera twarogowego półtłustego
·         1 jajko
·         75 g cukru kryształu
·         50 g margaryny
·         10 g maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Ciasto:
1.      Mąkę przesiać
2.       Mleko podgrzać do temperatury 35-400C
3.      Połączyć mleko z drożdżami, dodać 3 łyżki maki, 1 łyżkę cukru i wymieszać. Wierzch rozczynu posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Przerabiane rozczynu na ciasto:
1.      Jaja ubić z pozostałym cukrem
2.      Margarynę rozpuścić i schłodzić
3.      Do wyrośniętego rozczynu dodać ubite jaj i mąkę
4.      Zagnieść ciasto, Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia
1.      Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 jednakowej wielkości kawałków, nałożyć masę serową i uformować okrągłe bułeczki
2.       Piec w temp. 1800C przez 20 min.
Masa serowa:
1.      Ser przecisnąć przez praskę
2.      Margarynę rozpuścić
3.      Jajko utrzeć z cukrem
4.      Dodać do sera utarte jajko, stopniowo margarynę, mąkę ziemniaczaną
5.      Całość dokładnie wymieszać i zagotować w garnku. Odstawić do wystygnięcia


Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty