Bułeczki drożdżowe z masą serową
Bułeczki drożdżowe z masą serową
Składniki
Ciasto:
·
800 g mąki typu
500/550
·
80 g drożdży
·
200 ml mleka
·
100 cukru
kryształu
·
4 jaja
·
100 g margaryny
·
szczypta soli
Ciasto:
·
250 g sera twarogowego
półtłustego
·
1 jajko
·
75 g cukru
kryształu
·
50 g margaryny
·
10 g maki
ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Ciasto:
1.
Mąkę
przesiać
2. Mleko podgrzać do temperatury 35-400C
3.
Połączyć
mleko z drożdżami, dodać 3 łyżki maki, 1 łyżkę cukru i wymieszać. Wierzch rozczynu
posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Przerabiane rozczynu na ciasto:
1.
Jaja
ubić z pozostałym cukrem
2.
Margarynę
rozpuścić i schłodzić
3.
Do
wyrośniętego rozczynu dodać ubite jaj i mąkę
4.
Zagnieść
ciasto, Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto pozostawić
do wyrośnięcia
1.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na 20 jednakowej wielkości kawałków, nałożyć masę serową i
uformować okrągłe bułeczki
2. Piec w temp. 1800C przez
20 min.
Masa serowa:
1.
Ser
przecisnąć przez praskę
2.
Margarynę
rozpuścić
3.
Jajko
utrzeć z cukrem
4.
Dodać
do sera utarte jajko, stopniowo margarynę, mąkę ziemniaczaną
5.
Całość
dokładnie wymieszać i zagotować w garnku. Odstawić do wystygnięcia
Komentarze
Prześlij komentarz