Ciasteczka z kawowym kremem russel ( ok. 60 sztuk)



Składniki na ciasteczka:
-500 g mąki krupczatki
-150 g masła
-1 jajko
-2 łyżeczki śmietany 18%

Składniki na kawowy krem russel:
2 jajka
200 g masła
2 łyżki naparu z kawy

Składniki na lukier:
1 białko
100 g cukru pudru

Dodatkowo do obtoczenia 200 g wiórek kokosowych:

Sposób przygotowania
Ciasteczka:
1.       Mąkę przesiać,  dodać masło i razem posiekać
2.       Dodać jajko i śmietanę oraz zagnieść rękom. Uformować w kulkę
3.       Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
4.       Rozwałkować na grubość  2-3 mm  i wycinać  małe kółka  (np. kieliszkiem)
5.       Wykrojone ciasteczka po jednej stronie posmarować lukrem
6.       Piec w 180oC  przez ok. 15 min (do zarumienienia)
Lukier:
Białko utrzeć z cukrem na sztywną masę
Krem kawowy russel:
1.       Wybić jajka do miski i wymieszać z cukrem
2.       Do rondla wlać odrobinę wodę i podgrzać „na parze” masę jajowo-cukrową, napowietrzając ją jednocześnie poprzez miksowanie. Masę należy podgrzewać do temperatury 37 - 42 oC.
3.       Przerwać ogrzewanie, gdy masa jajowo-cukrowa zwiększy swoją objętość około trzykrotnie
4.       Następnie włożyć masę jajowo-cukrową do miski z zimną wodą i ubijać dalej, aż do ostudzenia
5.       Napowietrzyć masło, następnie stopniowo dodawać ostudzoną masę jajowo-cukrową
6.       Sporządzić napar z kawy, ostudzić go i dodać do masy. 
Ciasteczka  należy składać w następujący sposób:  ciasteczko, przełożone warstwą kremu i ciasteczko. Na koniec obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do lodówki, żeby krem się zestalił. 

Życzę smacznego!

Komentarze

Popularne posty