Ciasteczka z kawowym kremem russel ( ok. 60 sztuk)
Składniki na ciasteczka:
-500 g mąki krupczatki
-150 g masła
-1 jajko
-2 łyżeczki śmietany 18%
Składniki na kawowy krem russel:
2 jajka
200 g masła
2 łyżki naparu z kawy
Składniki na lukier:
1 białko
100 g cukru pudru
Dodatkowo do obtoczenia 200 g wiórek kokosowych:
Sposób przygotowania
Ciasteczka:
1. Mąkę
przesiać, dodać masło i razem posiekać
2. Dodać
jajko i śmietanę oraz zagnieść rękom. Uformować w kulkę
3. Ciasto
włożyć do lodówki na 30 min.
4. Rozwałkować
na grubość 2-3 mm i wycinać
małe kółka (np. kieliszkiem)
5. Wykrojone
ciasteczka po jednej stronie posmarować lukrem
6. Piec
w 180oC przez ok. 15 min (do
zarumienienia)
Lukier:
Białko utrzeć z cukrem na sztywną masę
Krem kawowy russel:
1. Wybić
jajka do miski i wymieszać z cukrem
2. Do
rondla wlać odrobinę wodę i podgrzać „na parze” masę jajowo-cukrową,
napowietrzając ją jednocześnie poprzez miksowanie. Masę należy podgrzewać do temperatury
37 - 42 oC.
3. Przerwać
ogrzewanie, gdy masa jajowo-cukrowa zwiększy swoją objętość około trzykrotnie
4. Następnie
włożyć masę jajowo-cukrową do miski z zimną wodą i ubijać dalej, aż do
ostudzenia
5. Napowietrzyć
masło, następnie stopniowo dodawać ostudzoną masę jajowo-cukrową
6. Sporządzić
napar z kawy, ostudzić go i dodać do masy.
Ciasteczka należy
składać w następujący sposób:
ciasteczko, przełożone warstwą kremu i ciasteczko. Na koniec obtaczamy w
wiórkach kokosowych. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do lodówki, żeby krem
się zestalił.
Życzę smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz