Ptysie z kremem lemon curd


  
Składniki na ptysie
-250ml wody
-200g mąki pszennej (ja dodałam typ 450)
-100g margaryny
-6 jajek
Składniki na krem
1 jajko
1 żółtko
80g cukru pudru
50g mała
1 cytryna
250 g mascarpone
Sposób przygotowania
1 Mąkę  przesiać 
2 Zagotować wodę z margaryną i solą
3 Dodać mąkę do gotującej się wody energicznie mieszamy aż ciasto będzie odchodziło od garnka ciasto powinno mieć temperaturę 80oC  
4 Studzimy ciasto do temperatury 70o w tedy możemy dodawać po jednym jajku
5 Przekładamy do worka cukierniczego i formujemy ptysie
6  Pieczemy w 185oC przez 15-20 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100-120o dopiekamy ciasto
Krem
1 Umyć i wycisnąć cytrynę
2 Jajko z cukrem ubić za pomocą rózgi  ubić na  parze wodnej
3 Dodać sok z cytryny i masło krem podgrzewać do zagęszczenia
4 Poczekać aż  wystygnie dodać mascarpone i wymieszać mikserem
5 Nadziewać ptysie 
Życzę Smacznego 

Komentarze

Popularne posty