Ptysie z kremem lemon curd
Składniki na ptysie
-250ml wody
-200g mąki pszennej (ja dodałam typ 450)
-100g margaryny
-6 jajek
Składniki na krem
1 jajko
1 żółtko
80g cukru pudru
50g mała
1 cytryna
250 g mascarpone
Sposób przygotowania
1 Mąkę przesiać
2 Zagotować wodę z margaryną i solą
3 Dodać mąkę do gotującej się wody energicznie mieszamy aż ciasto
będzie odchodziło od garnka ciasto powinno mieć temperaturę 80oC
4 Studzimy ciasto do temperatury 70o w tedy
możemy dodawać po jednym jajku
5 Przekładamy do worka cukierniczego i formujemy ptysie
6 Pieczemy w 185oC
przez 15-20 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100-120o
dopiekamy ciasto
Krem
1 Umyć i wycisnąć cytrynę
2 Jajko z cukrem ubić za pomocą rózgi ubić na
parze wodnej
3 Dodać sok z cytryny i masło krem podgrzewać do zagęszczenia
5 Nadziewać ptysie
Życzę Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz