Pyszna delikatna karpatka
Pyszna karpatka idealna do kawy czy herbaty
Składniki na spód
-250ml wody
-200g mąki pszennej (ja dodałam typ 450)
-100g margaryny
-5 jajek
krem
6 żółtek
180 g cukru trzcinowego
cukier wanilinowy 1 opakowanie
250 g masła
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania spód
1 Mąkę przesiać
2 Zagotować wodę z margaryną i solą
3 Dodać mąkę do gotującej się wody energicznie mieszamy aż ciasto będzie odchodziło od garnka ciasto powinno mieć temperaturę 80oC
4 Studzimy ciasto do temperatury 70o w tedy możemy dodawać po jednym jajku
5 Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub kładziemy na papier do pieczenia dzielimy ciasto na dwie części i dokładnie rozprowadzamy
6 Pieczemy w 190-200oC przez 15-20 min na złoty kolor.
1 Żółtka utrzeć z cukrem dodać obie mąki i wymieszać
2 Zagotować mleko cukrem (wanilinowym i trzcinowym) i dodać do masy
3 Masło napowietrzyć i dodawać po łyżce do masy
Składanie ciasta
ciasto krem i ciasto
Górę można posypać cukrem pudrem
Smacznego
Robię podobną:)
OdpowiedzUsuńAż wstyd soe przyznać ale zawsze korzystałem z gotowego ciasta :) a tu proszę :) czas na wyzwanie
OdpowiedzUsuń