Pyszna delikatna karpatka

Pyszna karpatka idealna do kawy czy herbaty 
Składniki na spód 
-250ml wody
-200g mąki pszennej (ja dodałam typ 450)
-100g margaryny
-5 jajek
krem 
6 żółtek 
180 g cukru trzcinowego 
cukier wanilinowy  1 opakowanie 
250 g masła 
30 g mąki pszennej 
30 g mąki ziemniaczanej  
sposób przygotowania spód 
1 Mąkę  przesiać 
2 Zagotować wodę z margaryną i solą
3 Dodać mąkę do gotującej się wody energicznie mieszamy aż ciasto będzie odchodziło od garnka ciasto powinno mieć temperaturę 80oC  
4 Studzimy ciasto do temperatury 70o w tedy możemy dodawać po jednym jajku
5  Blachę  smarujemy masłem i oprószamy mąką lub kładziemy na papier do pieczenia dzielimy ciasto na dwie części i dokładnie rozprowadzamy 
6  Pieczemy w 190-200oC przez 15-20 min na złoty kolor.
Krem 
1 Żółtka utrzeć z cukrem dodać obie mąki i wymieszać 
2 Zagotować mleko cukrem (wanilinowym i trzcinowym) i dodać do masy 
3 Masło napowietrzyć i dodawać po łyżce do masy 
Składanie ciasta 
ciasto krem i ciasto 
Górę można posypać cukrem pudrem  
Smacznego 

Komentarze

  1. Aż wstyd soe przyznać ale zawsze korzystałem z gotowego ciasta :) a tu proszę :) czas na wyzwanie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty