Rogaliki krucho-drożdżowe z nutellą
Składniki
250g Mąki pszennej
125g masła
35g cukru pudru
1 jajko
15g drożdży
100g śmietany 18%
Do nadzienia rogalików można dodać nutelle, kajmak , marmoladę
Opcjonalnie Cukier z dużymi kryształami do posypania
Sposób przygotowania
- Mąkę z cukrem pudrem przesiać dodać tłuszcz śmietanę żółtko drożdże posiekać nożem po czym zagnieść ręką
- Odstawiać do lodówki na 30min
- Ciasto podzielić na kęsy każdy kęs rozwałkować u wyciąć za pomocą miski okrąg ten okręg podzielić na 8 równych części
- Na każdy kawałek nałożyć swoje nadzieje i zawinąć rogalik tak aby nadzieje nie wyciekło
- Białko rozmącić posmarować każdy rogalik i posypać cukrem grubym
- Piec w 180°C na złoty kolor przez Ok 15min
Z pewnością przepis zostanie zweryfikowany! :) Myślę, że rogaliki wyjdą idealne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Rogaliki są przepyszne. Życzę udanych wypieków :)
Usuń